Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Nieuwsoverzicht

Gezond eten bij chronische ziekte helpt (19-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Gezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt niet alleen de behandeling, maar het is goed voor de algehele gezondheid van de patiënt. Er zou daarom meer aandacht voor voeding moeten zijn bij artsen en verpleegkundigen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen.
Lees verder »
Glutenvrij dieet kan slecht zijn voor gezondheid (05-05-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid. Dat melden diverse media op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd in The British Medical Journal. De uitkomsten van het onderzoek sluiten aan bij de adviezen van het Voedingscentrum; eet voldoende volkoren producten en volg alleen een glutenvrij dieet als de diagnose coeliakie is gesteld.
Lees verder »
Witte bloedcellen belangrijk voor jojo-effect na afvallen (03-04-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Vetweefsel in het eigen lichaam draagt sterk bij aan de kans om opnieuw aan te komen na een afvalpoging. Cellen van het afweersysteem, de witte bloedcellen, spelen daarbij een belangrijke rol. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Lees verder »
Nederlanders hebben geen idee hoe ze minder suiker kunnen eten (29-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Maar liefst 84 procent van de Nederlanders weet niet precies wat ze moeten doen om te minderen met suiker. Suiker zit in veel producten verstopt en we worden continu verleid tot ongezonde keuzes met veel suiker. Dit blijkt uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1211 mensen.
Lees verder »
Weglaten 'ten minste houdbaar tot' leidt tot minder verspilling (28-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Door de THT-datum weg te laten op verpakkingen, daalt de verspilling van lang houdbare producten als rijst, pasta en koffie met 12 procent. Als daarnaast 'lang houdbaar' op het etiket wordt vermeld, verdwijnt 31 procent minder snel in de vuilnisbak.
Lees verder »
Supermarkten misleiden consumenten met mager gehakt (21-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Veel supermarkten verkopen 'mager' of 'extra mager' gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term 'mager' alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10 procent vet.
Lees verder »
Nederlanders verknocht aan stukje vlees (14-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Bijna de helft van de Nederlanders eet dagelijks vlees. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en één op de vijf denkt dat zij met een vleesloos gerecht voedingsstoffen tekort komen. Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar TNS in opdracht van een leverancier van maaltijdboxen onderzoek onder 1.000 respondenten.
Lees verder »
Leeftijd heeft meer invloed op activiteit bruin vet dan overgewicht (01-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Weefsels die overtollige calorieën kunnen verbranden, zijn interessant als aangrijpingspunt voor de behandeling van overgewicht. Bruin vet is daar een voorbeeld van. Lonneke Bähler onderzocht de activiteit van dit specifieke vetweefsel en bekeek hoe het zenuwstelsel daarop invloed heeft. Ze vond dat de factor leeftijd van grotere invloed is op de activiteit van bruin vetweefsel dan overgewicht.
Lees verder »
In online supermarkt shoppen mensen gezonder (15-02-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Online je boodschappen bestellen is misschien wel gezonder dan een supermarkt bezoeken. Wie winkelt in een fysieke supermarkt koopt vaker ongezonde snacks zoals chips en chocolade dan mensen die online boodschappen doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.
Lees verder »
'Vitamine D populairste supplement' (06-02-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Met ruim 20 procent van de stemmen is vitamine D volgens het publiek het meest favoriete voedingssupplement. Goede tweede was magnesium.
Lees verder »
Nieuwe Schijf van Vijf toepassen voor veel mensen lastig (31-01-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Bijna een jaar geleden lanceerde het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf. Veel mensen blijken de aangepaste adviezen nog niet te kennen of vinden het lastig om deze in de praktijk te brengen. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door een webshop voor vitaminen onder 1150 klanten.
Lees verder »
Maand geen alcohol goed voor gezondheid (26-01-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Een maand geen alcohol drinken, levert een gematigde drinker duidelijke gezondheidsvoordelen op. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc en wetenschapstelevisieprogramma De Kennis van Nu.
Lees verder »
'Bak friet en geroosterd brood goudgeel, niet bruin' (25-01-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
De Engelse Food Standards Agency waarschuwt om geroosterd brood niet donkerder dan goudgeel te eten. Hetzelfde geldt voor friet. Dit sluit aan bij het advies dat het Nederlandse Voedingscentrum al langer geeft.
Lees verder »
Consumentenbond wil strengere aanpak zout in voedsel (24-01-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
De Consumentenbond wil dat er strengere maatregelen komen over het toevoegen van zout in producten, dat schrijft nu.nl dinsdag.
Lees verder »
Mensen met gezonde leefstijl hebben minder vaak metabool syndroom (18-01-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Het gedrag van mensen rondom roken, drinken, eten en bewegen hangt samen met het ontwikkelen van het metabool syndroom. Het intensief aanpakken van leefstijlfactoren kan het metabool syndroom helpen terugdringen en daarmee type 2 diabetes en hart- en vaatziekten in de toekomst verminderen. Dat concludeert Sandra Slagter van het UMC Groningen in haar proefschrift.
Lees verder »
Snackgroente kan koekje bij de koffie vervangen (13-12-2016 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Snackgroente tijdens de vergadering kan het traditionele koekje bij de koffie vervangen. Dat blijkt uit een studie van Wageningen University & Research. Deelnemers aten tijdens een vergadering tot wel een derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 250 gram.
Lees verder »
Kennis van consument over gezond eten kan beter (09-12-2016 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
De meningen van consumenten en diëtisten over wat wel en niet gezond is, lopen hier en daar nogal uiteen. Dit blijkt uit de resultaten van een recent onderzoek van Ruigrok NetPanel en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).
Lees verder »
Zwangere met vitamine D-tekort meer kans op kind met autisme (07-12-2016 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Vrouwen met een te lage vitamine D-spiegel tijdens hun zwangerschap vergroten daarmee het risico op autisme bij hun kinderen. Op zesjarige leeftijd hebben deze kinderen twee keer vaker problemen met sociale interactie en vertonen zij afwijkend gedrag in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Dit blijkt uit onderzoek van Australische wetenschappers in samenwerking met onderzoekers van het Erasmus MC.
Lees verder »
'Lager opgeleide senioren eten vaker ongezond' (06-12-2016 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
De hoeveelheid groente, fruit en vis die ouderen eten hangt sterk af van hun sociaaleconomische positie. Ouderen met een lager opleidings- en inkomensniveau eten vaak ongezonder dan leeftijdsgenoten met een hoger opleidings- en inkomensniveau. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Coosje Dijkstra van de Vrije Universiteit.
Lees verder »
Ambachtelijk brood vaak veel te zout (05-12-2016 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
'Ambachtelijke' broden van bakkerijketens zijn vaak veel zouter dan wettelijk is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Lees verder »
Pagina 1 2