Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

HbA1c

HbA1c ook wel bekend als:Hemoglobine A1c, geglycosileerd hemoglobine, glycoHb

Waarom deze test?

Om bij mensen met suikerziekte een indruk te krijgen van de gemiddelde bloedsuikerwaarde over een periode van ongeveer drie maanden.

Welk materiaal?

Bloed

Wanneer wordt deze test gedaan?

De HbA1c test wordt gebruikt om te controleren of een diabetespatiënt zijn/haar glucosespiegel gedurende een langere periode (2-3 maanden) onder controle heeft. De HbA1c bepaling is een zeer nuttig hulpmiddel om te beoordelen of de behandeling die de patiënt krijgt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden goed werkt. In het algemeen is het voldoende om de HbA1c twee keer per jaar te meten.

Wat betekent de uitslag?

  • Verlaagd: Als de HbA1c-waarde beneden de streefwaarde van 7%, of 53 mmol/mol ligt, dan betekent dit dat de ziekte waarschijnlijk goed onder controle is. Bij de aanwezigheid van een abnormaal type hemoglobine, bijvoorbeeld een sikkelcelziekte, kan een te hoge of te lage HbA1c-waarde worden gemeten. Soms is een verlaagde HbA1c geen indicatie voor een goede glucosecontrole maar het gevolg van hemolyse (het kapot gaan van rode bloedcellen) of een ernstige bloeding.

  • Verhoogd: Als de waarde boven de 7%, of 53 mmol/mol stijgt, bestaat het risico dat de patiënt op lange(re) termijn complicaties ontwikkelt als gevolg van een te hoge bloedsuikerspiegel. Het gaat om afwijkingen aan de ogen en de nieren, beschadiging van de zenuwen en hart- en vaatproblemen. Soms is een te hoge HbA1c-waarde het gevolg van ijzergebrek. Een waarde boven de 9%, of 75 mmol/mol, wordt beschouwd als sterk verhoogd.