Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

CRP

CRP ook wel bekend als: C-reactief proteïne, C-reactive protein

Waarom deze test?

De bepaling van CRP wordt uitgevoerd om de mogelijke aanwezigheid van een ontsteking of infectie aan te tonen of uit te sluiten, of om het resultaat van een behandeling van de ontsteking te volgen. CRP test reageert sneller dan de bezinking en daalt ook sneller wanneer de infectie onder controle is. Hierdoor geeft het een acuraat beeld van het ziekteproces.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt getest?

De test meet de hoeveelheid C-reactief proteïne (CRP) in bloed. CRP is een eiwit dat gemaakt wordt in de lever. De lever brengt dit eiwit in de bloedstroom. Na het ontstaan van een ontsteking neemt de hoeveelheid CRP in het bloed binnen 6-8 uur uren flink toe. Daardoor is de bepaling van CRP waardevol bij het vaststellen van ontstekingen of om het effect van een medische behandeling (bijvoorbeeld ontstekingsremmer) te volgen. De toename van CRP in bloed is vaak al meetbaar voordat klinische symptomen van een ontsteking (pijn, koorts) merkbaar zijn. De concentratie van CRP kan wel met een factor 1000 stijgen als gevolg van de ontsteking. Als de ontsteking afneemt, kan de concentratie van CRP ook weer snel dalen. Daardoor is de test ook goed bruikbaar om herstel van de ziekte vast te stellen.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De CRP-test wordt gebruikt om:

  • vast te stellen of er mogelijk ontstekingen, bijvoorbeeld in de buik, zijn
  • informatie te krijgen over de ernst van de ontsteking en over het succes van de behandeling
  • De bepaling van CRP wordt ook gebruikt om bij patiënten die geopereerd zijn te controleren of er een ontsteking (infectie) optreedt. De bedoeling daarvan is om eventuele bacteriële infecties die tijdens de ingreep of het herstel ontstaan tijdig op te sporen.

Wat betekent de uitslag?

Bij gezonde mensen zonder ontstekingen is de CRP-waarde in het bloed meestal lager dan 10 mg/l.