Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Skin tags (anaal)

Skin tags:

Skin tags bestaan in feite uit "uitgerekte anale huidplooien" die ontstaan ten gevolge van de aanwezigheid van aambeien. Vaak worden ze verward met aambeien omdat ze bovendien gelijktijdig kunnen voorkomen en ze het gevolg zijn van aambeien.

Aambeien zijn in feite een soort spataderen in de anus welke uitzetten en naar buiten zakken. Na verloop van tijd wordt de anale huid  uitgerekt en deels vooruit geduwd door de verder naar buiten zakkende aambeien.

Met name door jeuk en langdurig krabben raakt de huid geirriteerd, en zwelt op. Hoewel de aambeien in een vroegtijdger stadium alleen met persen tijdens de stoelgang naar buiten komen, blijven deze skintags altijd uitwendig zichtbaar. Door de onregelmatigheid van de anus is het lastiger de anus goed schoon te maken na de stoelgang.

Behalve een kort inwendig anaal onderzoek  is aanvullend onderzoek alleen nodig indien het klachtenpatroon aanleiding geeft tot verdenking op een onderliggende aandoening: bv  igv bloed bij de ontlasting, e.a.

Behandeling:

Onder anesthesie met adrenaline worden de skintags geexcideerd. Na verwijdering van de skintags worden de wondjes opengelaten en genezen spontaan (schoonhouden dmv dagelijks zitbaden / afspoelen onder douche). Zolang de wondjes nog niet volledig genezen zijn scheiden ze nog wondvocht af en kunnen ze pijnklachten geven. Eventueel kan tijdelijk een laxeermiddel worden gebruikt.