Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Ouderdomswrat (verruca seborrhoïca)

Een ouderdomswrat is een volkomen goedaardig 'aangroeisel' van de huid. Zij ontstaan meestal op de volwassen leeftijd.

De ouderdomswrat kan vele gedaanten aannemen. Soms is het een ruwe, halfbolvormige, wratachtige plek. Soms zijn ze heel dun (vooral in het gezicht) en lijken zij meer een bruine vlek dan een wrat. Ook kunnen zij vele kleuren vertonen: van huidkleurig tot donkerbruin en zelfs zwart. Ook kunnen meerdere kleuren in een wrat voorkomen. Het wekt dus geen verbazing dat ouderdomswratten daarom nog wel eens ten onrechte worden
aangezien voor melanomen of andere gepigmenteerde huidafwijkingen.


Sommige mensen kunnen vele honderden ouderdomswratten ontwikkelen. De afmeting van de wratten varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.(bron. huidinfo.nl)

verrucae

Omdat de wratten enkel in de opperhuid verankerd liggen kunnen ze eenvoudig van de huid worden geschraapt met een zgn 'scherpe lepel'. Er blijft dan een klein schaafwondje over dat over het algemeen fraai geneest. Voor de behandeling van heel vlakke ouderdomswratten in het
gelaat wordt meestal vloeibare stikstof gebruikt. Hiermee worden de wratjes zeer kort bevroren en vallen zij na verloop van een aantal dagen vanzelf af.